de Daniel Dragoescu – imagine, dans
Uneori, anumite întrebări și căutări sunt cel mai bine servite de răspunsuri prin creație. Când am primit invitația de colaborare la acest proiect, dincolo de bucuria unei anticipări de fertilitate creativă, am recunoscut sincronicitatea acestei teme nu doar cu o preocupare proprie în plan artistic și personal-uman ci și cu o necesitate în sfera exprimării artistice și a împrospătării conectivității cu publicul, acum într-un context în care spațiul individual, social, creativ și chiar de dezvoltare umană sunt chemate la reintepretare la nivel global.
Pe scurt, am recunoscut imediat în tema acestui proiect, firescul unei stări interogative – atât de intimă și colectivă în același timp. O interogație ce bate la ușa Prezentului Continuu și a Prezenței în sine, pe care o percep ca esențială și percutantă la nivelul trăirii autentice, a comunicării între sfera vizibilului și cea a invizibilului, între sfera abstractului și cea a concretului. O interogație ce nu așteaptă răspunsuri, ce prin însăși natura ei, pro-creativă, contextualizează și naște răspunsuri și îndeamnă la curajul unei introspecții ce unește, unifică.
Suntem creatori de spații. Vizibile și invizibile. Suntem, în același timp, fiecare dintre noi un spațiu infinit, modelat de spații vizibile și invizibile, locuit de idei, vise, viziuni. Un spațiu în perpetuă schimbare și comunicare cu alte spații. Un spațiu locuit de alte spații. Un spațiu care ne poate rămâne străin sau de care ne putem înstrăina, un spațiu pe care îl putem cunoaște în cea mai profundă și misterioasă intimitate. Din spațiul Eu către spațiul Tu vine întrebarea…”Cât de locuit ești în momentul ăsta, cât de locuibil poți fi și de către ce anume? Cum te locuiești și cum locuiești spațiul în care te afli, cum locuiești… Ființa… Fiind-ul?..
înLOCUIT/inHABITED este prilejul unei călătorii comune cu impact specific pentru fiecare în parte. Poate lucrul cel mai prețios pe care participarea la acest proiect mi l-a făcut posibil este o investigație sinceră a propriului spațiu – de creație, de scop și coexistență. Eu sper, și cred, sperăm, ca lucrul acesta să-l anime și pe Celălat, Celălat care este spectatorul – un spectator recuperat din spațiul consumării pasive și chemat la complicitate, investit cu reciprocitate, cu forța co-creativă prin exact formatul și opțiunile interactive pe care înLOCUIT le propune.
Pentru mine, dozajul între structura proiectului și libertatea de decizie artistică a tuturor celor implicați a adus un plus de motivație și inspirație și a condus, în cele din urmă, la o minunată fuziune de energii creatoare. Faptul că am avut-o pe Sveta alături în acest proiect, pentru mine, a încununat întregul proces; fiind parteneri de viață și parteneri constanți în performance-uri, în workshop-uri, în astfel de producții de film-dans etc, suntem obișnuiți să lucrăm împreună; găsim inspirație unul în celălalt și în același timp provocare și curiozitate în abordarea următorului proiect, a următorului (spațiu) necunoscut. Autenticitatea, energia și spiritul de ‘împreună’ pe care Sveta le-a adus din nou, într-un proiect comun, au dat un spațiu minunat de colaborare și germinare creativă.